Aanleverspecificaties drukwerk: verschil RGB, CMYK en PMS kleuren

09 October 2018

Heeft u een mooi ontwerp in gedachten of misschien al wel gemaakt, bijvoorbeeld voor een flyer, poster of banner, dan is de volgende stap om een bedrijf te vinden die deze voor u kan printen. De gemiddelde hobby-ontwerper loopt echter vaak tegen het probleem aan dat er allerlei eisen zijn voor de aanlevering van het bestand. Deze aanleverspecificaties zijn vaak omschreven in allerlei afkortingen die u wellicht weinig zeggen. In dit blogartikel vertellen we u dan ook graag meer over de verschillende mogelijkheden om uw bestand aan te leveren, vooral gericht op kleur. Want wat is het verschil tussen RGB, CMYK en PMS kleuren? En wat maakt dit voor verschil voor het eindresultaat?

Verschil RGB, CMYK en PMS kleuren

Het komt regelmatig voor dat bestanden worden aangeleverd in RGB kleuren. Als klant kunt u dan een bericht van de drukker verwachten dat deze kleuren in werkelijkheid donkerder zullen uitvallen en u het bestand beter kunt aanleveren in CMYK (of PMS) kleuren. U zult zich waarschijnlijk afvragen wat het verschil is en waarom dit verschil zoveel uitmaakt.

RGB kleuren

RGB kleuren zijn eigenlijk gewoon rood, groen en blauw. Doordat de basis licht is, is het door deze kleuren te combineren mogelijk om hele felle kleuren te creëren. Een televisie- of computerbeeldscherm maakt bijvoorbeeld gebruik van RGB kleuren.

CMYK kleuren

De basis van CMYK gaat uit van de kleuren cyaan, magenta en geel (yellow). Door deze kleuren te mengen kan er maximaal donkerbruin ontstaan en geen zwart. Zwart (key) is daarom toegevoegd aan deze kleurenreeks met als gevolg een compleet kleurenspectrum, inclusief zwart. Deze kleuren worden opgelegd en ontnemen het reflecterende licht.

PMS kleuren / Pantone kleuren

Professionele ontwerpers maken vooral gebruik van Pantone kleuren. Deze PMS kleuren zijn bepaald door het bedrijf Pantone. De kleurenreeks bestaat uit 1100 kleuren met elke hun eigen nummer. Het grote voordeel hiervan is dat deze nummers over de hele wereld precies dezelfde kleur aanduiden en de kleur van uw drukwerk dus altijd precies gelijk zal zijn. De kleuren zijn gebaseerd op 15 pigmenten, waaronder ook zwart en wit.

Aanleverspecificaties drukwerk om teleurstellingen te voorkomen

Omdat wij voor het vervaardigen van drukwerk gebruik maken van een CMYK-printer, vragen wij onze klanten bestanden aan te leveren in CMYK kleuren. Hierdoor minimaliseren we de kleurverschillen tussen uw ontwerp en het uiteindelijke resultaat en kunnen we teleurstellingen voorkomen. Soms komt het voor dat de kleuren alsnog iets anders uitpakken dan verwacht, maar dit soort minimale verschillen kunnen meestal verklaard worden door beeldscherminstellingen of verschillende papiersoorten.

Gratis bestandscontrole

Heeft u een mooi ontwerp gemaakt dat u wilt laten drukken? Zorg er dan dus altijd voor dat u deze in CMYK kleuren aanlevert, of in PMS wanneer u een écht vaste kleur wenst. Noteer voor de zekerheid ergens de kleurcodes van de belangrijkste kleuren van uw ontwerp. Komt u er zelf niet uit? Neem dan gerust contact met ons op. Wanneer u het door ons laat drukken, dan kunt u tevens rekenen op een gratis bestandscontrole.

© 2008 - 2024 Signdirect Nederland B.V.